• Неизвестный кот Neophyte PosterАвтор темы
    офлайн
    Неизвестный кот Neophyte Poster Автор темы

0

пользователь #341360

0
    # 5 октября 2012 16:08 Редактировалось Неизвестный кот, 1 раз.

Набыў у інтэрнэт-краме нэтбук з загадзя ўсталяванай АС «Windows 7 Starter», якая мне без патрэбы.
    Законам («Аб абароне правоў спажыўцоў», артыкул 19, ч. 3: забараняцца абумаўляць пакупку аднаго тавара або паслугі пакупкай іншага тавара або паслугі) выпадак загадзя ўсталяванай не бясплатнай
    АС, як я разумею, лічыцца парушэннем правоў спажыўца.
    Вырашылі такі абараніць свае правы і вярнуць грошы.

Прапануем супольнасьці сачыць за тым, як разгортваюцца падзеі, і нават удзельнічаць у іх (будзем удзячныя за юрыдычную дапамогу і за проста заўвагі). Тэма будзе абнаўляцца па ходу справы.

Крок 0. Рыхтуемся і дасьледуем глебу

Нэтбук «Samsung NC215» (NP-NC215-P02RU) фірмы «Samsung», прадавец — 21vek.by.
    Вытворца прапануе вярнуць грошы так: адкрыць рахунак у расейскіх рублях, аддаць нэтбук у сэрвісны цэнтар (у Беларусі СЦ такое робяць — прынамсі, адзін зь іх ведаў, пра што гаворка, і пагадзіўся заняцца) на пару дзён (самому ачышчаць цьвёрды дыск нельга), атрымаць яго назад разам з паперкамі, да якіх трэба далучыць дыск, які пастаўляўся разам з ноўтам, і выслаць паперы, ліцэнзійную налепку і дыск на адрас прадстаўніцтва ў Расеі, потым прыйсьці ў банк і зьняць грошы.
    Сума, якую выплаціць вытворца — 14 $, у той час як, па-першае, таньней за 40 $ купіць гэтую АС мы не знайшлі, як, а калі параўнаць кошт абнаўленьня да даражэйшых вэрсій з простымі коштамі на апошнія, атрымваюцца тыя самыя 40 $.

«Па-мойму, нехта некага хоча падмануць» — падумалі мы і вырашылі паспрабаваць стварыць прэцэдэнт (хоць і не прэцэдэнтнае ў нас права) і зьвярнуцца да прадаўца: апісаць сытуацыю і забраць грошы.

Крок 1. Электронны зварот да прадаўца

1.1. Згодна з законам «Аб зваротах грамадзян», напісалі на электронны адрас прадаўца адпаведны зварот (у ім — тое, што і вышэй, але болей літар і болей патасу).

1.2. Атрымалі адказ прыкладна такі: «Зьвяртайцеся ў СЦ „Samsung“ згодна з іхняю працэдурай».
    Але той, хто адказваў, відаць, не заўважыў, што калі я дасылаў ім ліст, тэрмін звароту (14 дзён) ужо мінуў, а ґарантыя — не. Так што адказваць — прадаўцу.

Вынік: прадавец адмаўляецца выконваць законныя патрабаваньні.

Крок 2. Пісьмовы перадсудовы зварот

2.1. Тэлефануем у грамадзкае аб’яднаньне «Абарона спажыўцоў», тлумачыў акалічнасьці, пытаемся, што далей рабіць. Нам адказваюць:
    «Калі ґарантыйны тавар і ґарантыя ня выйшла, згодна з законам пра абарону правоў спажыўцоў, вы абавязаныя зьвярнуцца да прадаўца з пісьмоваю прэтэнзіяй і выкласьці ў ёй у адвольнай форме, калі купілі, які тавар, колькі заплацілі, што адбылося ў працэсе эксплюатацыі і канкрэтнае патрабаваньне — што вы хочаце: скасаваць дамову, замяніць на іншы якасны тавар, — нейкае адно патрабаваньне. Ліст даслаць заказною поштаю са зваротным паведамленьнем. У гэтым выпадку дакладна вызначаецца, што без паштовага зваротнага паведамленьня, дзе стаіць дакладная дата, калі яны прынялі прэтэнзію, суд ня прыме (калі будзе канфлікт) вашую позву.
    Далей: у ґарантыйны пэрыяд прадавец абавязаны самастойна правесьці дасьледаваньне якасьці тавару, або — калі зьяўляецца канфлікт і вы не пагаджаецеся зь іхнім заключэньнем спэцыяліста, — правесьці экспэртызу гэтага тавару за свой кошт, але трэба мець на ўвазе, што калі экспэрт вызначыць, што гэта — вашая віна (няправільна выкарыстоўвалі і г.д.), тады вы абавязаныя вярнуць кошт экспэртызы.
    Калі ж вам адмаўляюць цалкам — пісьмова, або не атрымваюць ваш ліст (пазнака «не зьявіліся», «выбылі» і г.д.), тады наступны этап — суд».

2.1. Рыхтуем папяровы ліст да прадаўца… (па спасылцы — сам ліст, і яго там жа ж можна і пракамэнтаваць, калі ё якія заўвагі).

Зараз: рыхтуем папяровы ліст да прадаўца…

Дадаткі:
    Падтрымка «Samsung»: празь якія СЦ можна вярнуць грошы?

Падтрымка «Samsung»: ці можна самастойна выдаліць АС?

Падтрымка «Samsung» пра грошы і рахунак у беларускіх рублях.

Падтрымка «Беларусбанка» пра рахунак у беларускіх рублях.

• svin0 IRC Team
    офлайн
    svin0 IRC Team

6763

19 лет на сайте
    пользователь #76857

Написать сообщение

6763
    # 5 октября 2012 21:13

А если ОС польская?

• Неизвестный кот Neophyte Poster
    офлайн
    Неизвестный кот Neophyte Poster

0

пользователь #168025

0
    # 5 октября 2012 21:16

"Когда собаке нечего делать - она красит будку" (с)

• a.mihalych Senior Member
    офлайн
    a.mihalych Senior Member

2663

22 года на сайте
    пользователь #14880

Написать сообщение

2663
    # 5 октября 2012 22:26

Бярыце 14 баксаў.
    Самсунг вяртае вам тыя грошы, якія сам плаціў Мікрасофту за ліцэнзію.
    Кошт 40$, які вы знайшлі - кошт ліцэнзіі ў розніцу. Купіце мільён копій і вам прададуць мабыць яшчэ дзешавей.
    Прадавец возьме ў вытворцы даведку, што ваша АС каштуе 14$ і вы прайграеце суд, страціце час і грошы.
    Калі ўжо вам карціць судзіцца, паспрабуце даведацца, які б мог быць мінімальны кошт вашай ліцэнзіі, і гэту суму патрабаваць у прадаўца.
    Колькі дакладна заплаціў Самсунг Мікрасофту пэўна камерцыйная тайна.

ЗЫ Не магу не адзначыць: вельмі прыемна, што Самсунг распрацаваў працэдуру вяртання грошай за усталяваную вінду, я на сваіх ноўтах яе проста зносіў - шкада часу займацца зваротам дзеля якой дваццаткі.

Ну вы, блин, даёте
  • Неизвестный кот Neophyte PosterАвтор темы
    офлайн
    Неизвестный кот Neophyte Poster Автор темы

0

пользователь #341360

0
    # 6 октября 2012 13:44
    svin0:

А если ОС польская?

Закон дзейнічае на зносіны прадаўца і пакупніка з нагоды навязанага тавару. Навязалі? Беларускі прадавец? Так. Астатняе — не хвалюе. :)

Ликвид:

"Когда собаке нечего делать - она красит будку" (с)

Калі не выхоўваць грамадзяніна ў сабе часам нат насуперак сваім матэрыяльным інтарэсам, няма чаго абурацца, што да вас ставяцца, як да быдла, а краіна ў гаўне й дагэтуль.
    І мне такі ёсьць, чым займацца — ня проста ж так гэтая справа адклалася на два тыдні. ;)

a.mihalych:

Бярыце 14 баксаў.

Мажліва, я незразумела апісаў, але спачатку я так і зьбіраўся рабіць — у першы ж дзень, калі купіў нэтбук. Але калі даведаўся пра кошт і «працэдуру», зьявіліся непрыемныя анальныя адчуваньні. :)
    Чыста фармальна — ужо позна зьвяртацца ў «Samsung»: мінулі 14 дзён, вызначаныя ў «працэдуры».
    Ну і цікава ж паспрабаваць прымусіць такі харошы закон працаваць! І «+1» да сьвядомасьці ня будуць лішнімі нашаму грамадзтву. ;)

a.mihalych:

Самсунг вяртае вам тыя грошы, якія сам плаціў Мікрасофту за ліцэнзію.
    Кошт 40$, які вы знайшлі - кошт ліцэнзіі ў розніцу. Купіце мільён копій і вам прададуць мабыць яшчэ дзешавей.

А чаму вы думаеце, што «Samsung» вяртае тыя грошы, якія сам заплаціў за ліцэнзіі?
    Я, напрыклад, бачу пацьверджаньне толькі 40 далярам. Чаму б тады «Samsung»-у ўвогуле не заявіць, што ён вінен 0,01 $? Напрыклад, яны ў 25 $ заклалі кошт працы СЦ, галоўнага офісу і нечага там яшчэ. Як я пісаў у лісьце да крамы, атрымваецца, што «каб вярнуць грошы за навязаны тавар, я павінен аплаціць паслугі, навязаныя мне за тое, каб вярнуць грошы за навязаны тавар».

a.mihalych:

Прадавец возьме ў вытворцы даведку, што ваша АС каштуе 14$ і вы прайграеце суд, страціце час і грошы.

Я ня ведаю, хто ў каго і што возьме — і ці возьме. Падобных прэцэдэнтаў я не знайшоў, таму вырашыў паглядзець на свае вочы, што будзе.
    Мяркую, праз даведку пра 14 $ суд я не прайграю, а толькі атрымаю 1/3 ад пажаданага. Бо прадмет спрэчкі — навязаны тавар, які я ацаніў прыблізна, а суд ацэніць канчаткова.

a.mihalych:

Калі ўжо вам карціць судзіцца, паспрабуце даведацца, які б мог быць мінімальны кошт вашай ліцэнзіі, і гэту суму патрабаваць у прадаўца.
    Колькі дакладна заплаціў Самсунг Мікрасофту пэўна камерцыйная тайна.

Ну вось я й даведаўся: 40 $. Ці як вы прапануеце даведацца?

a.mihalych:

ЗЫ Не магу не адзначыць: вельмі прыемна, што Самсунг распрацаваў працэдуру вяртання грошай за усталяваную вінду, я на сваіх ноўтах яе проста зносіў - шкада часу займацца зваротам дзеля якой дваццаткі.

Ну, не «Samsung» адзіны, насамрэч. «Microsoft», белыя і пухнатыя, кажуць, што згодна з дамоваю, усе, хто ставіць іхнія АС на свае кампутары, абавязаныя мець такую працэдуру. Калі пашукаць — прынамсі «Lenovo» маюць такую ж працэдуру (і з большымі коштамі, дарэчы).
    Увогуле ж, дзякаваць «Samsung»-у за працэдуру — тое самае, што дзякаваць гопніку за тое, што калі вы абурыцеся скрадзенымі грашыма, адправіце яму поштай выпіску з банку з вашым заробкам і выдаткамі, ён верне вам траціну грошай. *паціскае плячыма*

офлайн
    a.mihalych Senior Member

2663

22 года на сайте
    пользователь #14880

Написать сообщение

2663
    # 6 октября 2012 15:40
    Klyok:

Ну вось я й даведаўся: 40 $. Ці як вы прапануеце даведацца?

Напрыклад, даслаць лiст у Мiкрасофт, цi ёсць у iх прайс для буйных ОЕМаў. Магчыма гэта ёсць нават на веб-сайце.
    Можна ж знайсцi каго-небудзь, хто прадае за 400$, i патрабаваць столькi з прадаўца.

Klyok:

«Microsoft», белыя і пухнатыя, кажуць, што згодна з дамоваю, усе, хто ставіць іхнія АС на свае кампутары, абавязаныя мець такую працэдуру.

Цiкава, не ведаў. Пэўна, скарыстаюся, калi наступны раз буду мяняць ноўт. Гады праз тры.

Што ж, поспехаў вам.

Ну вы, блин, даёте
    офлайн

0

пользователь #168025

0
    # 6 октября 2012 15:42 Редактировалось Неизвестный кот, 2 раз(а).

Klyok, гражданская позиция это отлично, но не мешало бы и юридически подковаться.

Первый вопрос - а является ли предустановленная система "навязанной" услугой или товаром ?

"Навязанная" услуга или товар - это когда Вы отдали машину на замену масла, а по итогу Вам сделали химчистку салона и поставили сигнализацию, за что требуют неслабой доплаты.

Не устраиввает система - поищите "чистый" ноутбук. Не покупайте ноутбук с виндовс, только и всего.
    Вы когда его покупали - знали что она там стоит ? Так зачем купили ?
    Покупка означает согласие с условиями продажи, в том числе и с конфигурацией нетбука, в которой система - такая же строка в списке как количество портов или частота процессора.

Подкидываю следующую после Виндовс идею.
    Сколько в Вашем нетбуке USB-портов ? ТРИ ?????? Уверяю, два из них Вам вероломно навязали. А это лишние баксов пять. Одного более чем достаточно. Срочно требуйте два порта забрать назад !
    Следующим шагом будет требование забрать лишние пиксели с экрана - 600х800 тоже неплохо, но гадский производитель поставил 1280х900.
    Короче, поле для фантазии обширнейшее.

Действия Самсунга - не более чем рекламный трюк. Фактически, Вам дают скидку на 14 баксов с 300-баксового нетбука чтобы Вы написали какая классная компания самсунг, как она идет навстечу клиентам !

Насчет цен... Информация совершенно открытая. Запросите в Микрософт прайс на 1 систему и на ОЕМ в количестве 1 000 000 копий. Удивитесь разнице.

Вобщем, "чем бы дите не тешилось - абы не плакало" (с)

офлайн

0

пользователь #566988

0
    # 6 октября 2012 16:00 Редактировалось Неизвестный кот, 1 раз.
    Ликвид:

Действия Самсунга - не более чем рекламный трюк.

:lol: :weep:
    Асер, асус, сони, леново тоже такими рекламными трюками занимаются? Вот же трюкачи. И какая же это "скидка за отзыв", если после этой скидки лицензию на винду отбирают.

Ликвид:

Запросите в Микрософт прайс на 1 систему и на ОЕМ в количестве 1 000 000 копий.

Так они и сказали какому-то хрену с горы :lol:

офлайн

0

пользователь #168025

0
    # 6 октября 2012 16:29

Перечитал правила самсунга.

Его действия - ни коим образом не возврат денег за "навязанный" товар.
    Это примерно как если Вы покупаете телефон с наушниками в комплекте. Отдельно наушники стоят 40 долларов. Купить этот телефон без наушников - нельзя. Такой неразборный комплект. Не нравится - пукупайте другую модель.
    Но уж если Вам наушники так категорически не нужны - добрый барыга телефонами со Жданов согласен забрать их у Вас за 14 баксов. Продаст потом кому другому за 40.

Добавлено спустя 5 минут 22 секунды

Klyok:

Тэлефануем у грамадзкае аб’яднаньне «Абарона спажыўцоў», тлумачыў акалічнасьці, пытаемся, што далей рабіць. Нам адказваюць:

Вам ответил какой-то дулдон, заучивший наизусть положения от обмене и возврате НЕКАЧЕСТВЕННОГО товара.
    Наличие предустановленной системы стало браком ?

офлайн

0

пользователь #566988

0
    # 6 октября 2012 18:42 Редактировалось Неизвестный кот, 3 раз(а).
    Ликвид:

Но уж если Вам наушники так категорически не нужны - добрый барыга телефонами со Жданов согласен забрать их у Вас за 14 баксов. Продаст потом кому другому за 40.

Вот оно че, оказывается самсунг с барыгами спелся, отсылает к ним своих покупателей, дабы те свою лицензию на винду этим барыгам продавали. А барыги эти в официальных сервисных центрах засели. :rotate: И что самое главное, ос так забрать готовы, а планку памяти или винт нивкакую официально забирать не желают, поганцы :evil:

Это уже спор ради спора, понятно же что облажался и действия производителей ноутов тому подтверждение, но нужно же отстоять свой кхм авторитет :D

upd
    еще и шлангом прикинулся :insane:

офлайн

0

пользователь #168025

0
    # 6 октября 2012 18:55 Редактировалось Неизвестный кот, 3 раз(а).
    .chехия:

Это уже спор ради спора, понятно же что облажался и действия производителей ноутов тому подтверждение, но нужно же отстоять свой кхм авторитет

Это Вы про кого ? Про Самсунг ?

Или Вы реально считаете что это не маркетинговый ход ? Сарказм Ваш совершенно не уместен, потому как не остроумен, к сожалению. Не стоит дурачка включать - можете действительно им оказаться.
    Думаю, самсунг получает некий возврат от Микрософта. В размере, к примеру, 25 долларов. 11 долларов прибыль или оплата труда установщиков-удаляльщиков.
    Вы в курсе что магазины не выкидывают просроченное молоко, колбасу или хлеб, а возвращают производителю ?

ПроизводителИ делают много чисто маркетинговых поступков, которые по итогу выливаются в прибыль.
    И возврат денег за предустановленную систему - тоже исключительно маркетинг.
    Причины можете додумать сами. С вашим то воображением. :trollface:

офлайн
    a.mihalych Senior Member

2663

22 года на сайте
    пользователь #14880

Написать сообщение

2663
    # 6 октября 2012 23:19

Господа, принципиальное отличие ОСи от наушников или USB порта, это то, что ОС предлагает прочитать и согласится с лицензионным соглашением. Если пользователь не согласен, он не может пользоваться осью, и производитель ОСи гарантирует возврат денег. По-моему это есть в тексте стандартного лицензионного соглашение мелкософт, хоть я и не эксперт.
    Из-за этого и пошел сыр-бор - не было механизма возврата денег за предустановленную ОСь, да и вообще, непросто определить стоимость одного компонента в стоимости конечного продукта, хотя и удаление этого компонента из системы не проблема.
    К слову, много копий было поломано по поводу IE в винде. Однако, в последствии страсти как-то улеглись. Возможно, потому что конкурирующие продукты захавали свою долю рынка и некому стало баламутить воду.
    Так вот, поскольку наушники, или прочее железо не навязывают доп. соглашений, пользователь волен использовать их по своему усмотрению, - перепаять или загнать по спекулятивной цене. Это не проходит с ОСью, и раз уж они сами предлагают вернуть деньги, грех было не поймать их на слове. По прежнему, не так уж легко вычислить, сколько баксов стоимости системы есть цена ОСи, т.е. сколько следует вернуть. Это. несомненно, повод посудиться для потребителя. Однако, мне искренне жаль ответчика и судью.

Ну вы, блин, даёте
    офлайн

0

пользователь #168025

0
    # 7 октября 2012 02:09 Редактировалось Неизвестный кот, 1 раз.

a.mihalych, не, ну с точки зрения "подловить на слове" все верно.
    И тут фирма говорит открыто - вернем 14 баксов. Заметьте, не "стоимость оем лицензии", а просто 14 баксов. Причем в 14 дневный срок.
    Либо 14, либо ничего вообще.

Но ТС, как я понимаю, решил обозвать систему навязанной услугой и вернуть всю стоимость в любой срок.
    Что есть полный бред.

• -ego- IRC Team
    офлайн
    -ego- IRC Team

1937

20 лет на сайте
    пользователь #41328

Написать сообщение

1937
    # 7 октября 2012 02:41

бред какой-то. устройтесь на работу и не дурите людям голову

офлайн

0

пользователь #168025

0
    # 7 октября 2012 16:31 Редактировалось Неизвестный кот, 3 раз(а).

Открываем ссылку на товар:
    http://www.21vek.by/notebooks/samsung_nc215npnc215p02ru.html

И буквально первым пунктом видим:

Установленная ОС Windows 7 Starter

О каком

Супраць майго жадання ў дадатак да нэтбука мне прадалі АС.

идет речь ?
    Как говорится,
    "Бачили очи, що ручки куповали - ишьте, хучь повылазте"

1.Каб вярнуць грошы за непатрэбную мне АС, я павінен або звярнуцца ў краму, дзе мне прадалі нэтбук, або, калі я пажадаў зрабіць жэст добрай волі і не турбаваць яе, здзейсніць наступнае:
    •не карыстацца нэтбукам, пакуль сэрвісны цэнтр не зробіць адпаведнай працэдуры (у тым ліку — выдаліць АС з цвёрдага дыску), якую мне рабіць самастойна чамусьці не дазваляецца (як паведамілі ў сэрвісным цэнтры),
    •за свой кошт у свой вольны час завезці нэтбук у сэрвісны цэнтр,
    •на некалькі дзён (звычайна — тры) аддаць патрэбны мне для працы нэтбук у сэрвісны цэнтр,
    •за свой кошт у свой вольны час забраць нэтбук у сэрвісным цэнтры (і толькі тады мець магчымасць ім паўнавартасна карыстацца),
    •за свой кошт у свой вольны час адправіць пасылку з дыскам і неабходнымі дакументамі ў Расію прадстаўнікам «Samsung»,
    •у свой вольны час звярнуцца ў банк з неабходнымі дакументамі і стварыць рахунак у расійскіх рублях, які мне спатрэбіцца толькі для адной працэдуры,
    •у свой вольны час вярнуцца ў банк і зняць атрыманыя ад кампаніі «Samsung» грошы.

А почему Ваши проблемы должны кого-то волновать ? Или представитель Самсунга должен приехать к Вам домой в удобное время, все сделать, отдать деньги и сказать спасибо ? :trollface:
    Захотели денег - пожалуйста. Но не так просто.

Сума грошай, якія мне вярнула б «Samsung», складае 37,5 % ад прыкладнага рынкавага кошту АС «Windows 7 Starter» (40 $). Кошт можна ацаніць так:
    •зыходзячы з кошту абнаўлення да даражэйшых версій: напрыклад, 80 $ за абнаўленне «Starter» да «Home Premium»# супраць 120 $ за «Home Premium»#;
    •пашукаць прапановы набыць «Starter» — таннейшых за 40 $ я не знайшоў#.

Рассуждения на уровне детского сада.
    1. Опт всегда значительно дешевле розницы.
    2. Самсунг возвращает не деньги, заплаченные Вами за лицензию, а "сумму, подлежащая возмещению при отказе от использования". А уж что это и как считается - это вопрос к экономистам Самсунга.

Одним словом - дите горькое.

Klyok:

да вас ставяцца, як да быдла, а краіна ў гаўне й дагэтуль.

Потому и относятся - и абсолютно правильно - что многие считают себя умными, являясь на самом деле... не очень умными, но с понтами.
    Один придурок по новогодним елкам лазает, другие идут на танки с деревянными палками, третьи дебилы игрушки разбрасывают...
    Тут человек вообще сам себя превзошел в идиотизме...
    Печалька. Имеем то, чего достойны.

Надо предложить директору ФТИ НАН РБ добавить служебных обязанностей научному сотруднику Павлу Шоломицкому. У него явно очень много свободного времени.

офлайн
    a.mihalych Senior Member

2663

22 года на сайте
    пользователь #14880

Написать сообщение

2663
    # 7 октября 2012 16:34

Ликвид, Ну да, нетбук можно рассматривать как сложную систему, составляющую единое целое, несмотря на то, что некоторые компоненты легко отделяемые. Это будет позиция продавца, и суд скорее всего станет на его сторону.
    В принципе, тут можно найти нарушения прав потребителя из-за того самого лицензионного соглашения, то есть без принятия соглашения товаром невозможно полноценно пользоваться. Можно требовать расторжения сделки, уменьшения цены, устранения недостатков. Но придется доказывать, что продавец предоставил не полную информацию о товаре.
    По поводу сроков, если покупатель принял лицензионное соглашение и начал пользоваться софтом, это может быть поводом отказать в компенсации. Истекший срок - нет.

Ну вы, блин, даёте
    офлайн

0

пользователь #168025

0
    # 7 октября 2012 17:16 Редактировалось Неизвестный кот, 1 раз.

a.mihalych, проблемы из-за программного обеспечения в ноутбуках не являются неисправностью. Любой СЦ даст заключение о его абсолютной исправности, потому как тестирует только аппаратную часть. А что там у клиента с ситемой - только его проблемы. Пусть ставит ДОС и работает.

офлайн
    a.mihalych Senior Member

2663

22 года на сайте
    пользователь #14880

Написать сообщение

2663
    # 7 октября 2012 19:12

Ликвид, Не совсем так, проблемы с софтом, поставляемым с ноутом (баг, вирус в начальном образе ОС, восстанавливаемом с диска) или в патчах от прозводителя СЦ обязан решать. В принципе, если пользователь настаивает, логично если СЦ решит проблему с софтом откатом к изначальному состоянию системы, с потерей пользовательских данных ес-но :trollface:

Ну вы, блин, даёте