ivic1:
Шуман:
Например, за беларускую мову я в огонь и в воду. Но, увы, реально вторым языком и с 5-го класса, с движением на ее объективное усиление и объективные выдвижение в качетсве равной, а в перспективе в качестве ведущей. Но не силой и тупостью, ибо хуже будет.
Тут бы с одним языком разобраться
.
Выделеное - не предложение русского языка - а набор слов. ИМХО
Гэта не тэматычны форум. Мяне абразiлi, я адказаў. Вельмі коратка, кропачкамі.
А што датычць беларуская мовы, то нас прымусілі да рускай. Гэта факт. Мы усе гаворым па-беларуску, але рускімі словамі. Любы рускі, пражыўшы у нас год некалькі, пачынае глытаць канчаткі слоў. Бо інакш ён ня можа ставіць сымметрычныя націскі ні ў словах, ні ў сказах.
Я за развіццё беларуская мовы, бо мы усе не ведаем рускай, яна нам чужая, а на сваёй нам зашкоджваюць гаварыць рускія словы. У іх ня тая мелодыка. Няма у нашай "русской" мове сапраўднай мелодыкі. Няма сапраўдных інтанацый. Няма у словах сапраўдных эмоцый. Няма іх і у нашых з вамі адносінах. Вось так моўная культура парушае наша жыццё.
Як нам сысці з гэтага шляху да нас саміх? Праз білінгвізм. Бо мы у ім жывем па факту. А гэта праблема вывучаецца глыбока і, нажаль, толькі па-за межамі. У іх тыя ж праблемы. Накшалт, у Нямеччыне. Вывад няўцяшальны. Калі чалавек з народжання білінгвіст, то ён ня ведае добра ні водну мову. Трэба засвоіць, развіць у сябе валоданне адной мовай - а гэта гады. Трывалыя веды адной мовы у сярэднім узнікаюць у 12 гадовым узросце. Тады другая культура пачынае узбагачаць першую. Раней яна аб'ектыўна бракуе веданне моўнай культуры наогул.
Если не смогли прочитать, но есть желание, запросите трансперевод с албанского.