=BY=SERG, Уся справа ў адпаведнай, я б гэта назваў, 150-ГАДОВАЙ "сацыяльнай інфраструктуры" (1863 - ?). Калі знізу даверху справа налева цягам жыцця беларуса суправаджаюць рускія інстытуты (СМІ, армія, адукацыя, культура, эканоміка, мэдыцына, сфэра ўлады і кіравання, грамадзкія арганізацыі), то магчымасць аўтаномнага існавання беларуса будзе вельмі вузкай. Ён будзе сябе адчуваць нават не партызанам, які прадстаўляе сілу, што выйграе, а вечным дысыдэнтам і сацыял-маргіналам. Таму, як мы помнім, ня толькі чалавек уплывае на грамаду, але і соцыюм на індывіда. Г.зн. мы маем падначаліцца абставінам, калі ня ў сілах іх зрушыць. Гэта звычайная навука, ніякай містыкі, што вот такія беларусы адны...
Дзякаваць Богу, цяпер моўная сытуацыя крыху палепшылася, у параўнанні з нулявымі, якія, як я думаў, ніколі ня кончацца. Мяне вельмі цешыць захапленне вышыванкамі, арнаментамі, узмацненне цікавасці беларусаў да гісторыка-культурнай спадчыны (з мадэрнісцкім падыходам). Гэты трэнд варта падтрымліваць і потым перакуліць сытуацыю ў сваю карысць. Верагодна, мы зразумелі, што без існавання мовы тытульнага насельніцтва існаванне незалежнай краіны папросту немагчымае.
Добавлено спустя 5 минут 52 секунды
Навукоўцы вызначылі тэрмін пераходу людзей на іншую мову. Ён складае прыкладна тры пакаленні. Да канца 1930-х гг. беларусы размаўлялі на беларускай мове. Русіфікацыя пачалася ў 1937-1938 гг. Мы самі помнім, што гэта быў за трэшовы перыяд. Таму зразумела чаму бізуном заганялі нас у гэты аднамоўны псеўдакамунізм рускі свет. Таксама пераход на белмову зойме тры пакаленні.