Ответить
  • dikar Клуб счастливых людейАвтор темы
    офлайн
    dikar Клуб счастливых людей Автор темы

2587

23 года на сайте
    пользователь #1697

Написать сообщение

2587
    # 3 февраля 2005 14:36 Редактировалось _BY_SERG, 7 раз(а).

Знаете ли вы белорусский язык и разговариваете ли вы на нем?
    Почему вы используете либо, соответственно, не используете его в повседневной жизни? Что является тому причиной?
    Ваше мнение о необходимости (как минимум) не потери национальной культуры.

Желательно кратко, в двух словах и без политической окраски ответов, если можно.

Ці размаўляеце вы па-беларуску? Чаму?
    Як, на вашу думку, не страціць нацыянальную ідэнтычнасць?
    Цікавіць ваша меркаванне без палітычных лозунгаў і цэтлікаў.
    Дзякуй!

[edited by tut]

Пишите в ЛС.
  • WasserKocher Куратор team
    офлайн
    WasserKocher Куратор team

12099

23 года на сайте
    пользователь #132

Написать сообщение

12099
    # 9 июня 2015 12:22
    AutVit:

нармалізаваць слоўнікі беларускай мове на аснове трасянкі?)

А как определить что такое "трасянка"? Вот взял Тарашкевич сто лет назад и волюнтаристски сказал, что этот вариант, мол, мы будем считать литературной беларускай мовай, а всё, что отличается - то трасянка. А позднейшие исследователи и говорят, что, мол, Тарашкевич был неправ, и литературная беларуская мова - вот она, а у Тарашкевича - трасянка нейкая.

То есть формально всё понятно - трасянкой можно назвать всё, что отличается от литературного белорусского языка. Но в том-то и дело, что вас литературный белорусский язык не устраивает, и вы хотите вместо него использовать неформализованный вариант. Дело ваше, конечно, но считать себя однозначно правым в этом вопросе - это несколько самонадеянно.

Каин, где Авель, брат твой?
  • krum Левша Team
    офлайн
    krum Левша Team

13743

21 год на сайте
    пользователь #13569

Написать сообщение

13743
    # 9 июня 2015 12:26
    AutVit:

krum, вы прапаноўваеце нармалізаваць слоўнікі беларускай мове на аснове трасянкі?)

исходя из чего вы сделали такой вывод? У нас что, все великие поэты писали "белка" ?

В голове моей опилки - я начальник лесопилки.
  • AutVit Senior Member
    офлайн
    AutVit Senior Member

13055

14 лет на сайте
    пользователь #248425

Написать сообщение

13055
    # 9 июня 2015 12:30

WasserKocher, адхіленні ад літаратурнай нормы, якая склалася на аснове сярэдне-беларускай гаворкі. Нішто не мяшае вам у вуснай мове яго выкарыстоўваць, але гэта будзе бязграматна.
    Давайце ўспамінаць, якія словы не ўвайшлі ў літаратурныя нормы рускай мовы, ну.
    krum, ну дык адстойваеце, што беларускай мове не хапае слова белка )

Пакуль яшчэ не страчаныя подыхі вясны
  • _BY_SERG Senior Member
    офлайн
    _BY_SERG Senior Member

17366

18 лет на сайте
    пользователь #62237

Написать сообщение

17366
    # 9 июня 2015 12:39

как я писал тут и ранее - основная проблема мовы не в словарях и не в белке-ваверке, а в отстутствии потребности в ней - дома, в школе, на работе. Когда я был ребенком - в начале 70-х, в моей достаточно большой деревне Красное дети еще говорили по белорусски - потому что по белорусски говорили в семье - их бабушки и дедушки, родители думаю тоже в большинстве своем. И я, пока жили у бабки с дедом, говорил по белорусски. в 1970 переехали в Минск - родители получили квартиру. А там уже была полностью русскоязычная среда - везде. Сейчас же даже деревенские дети в лучшем случае на трасянке, а в большинстве своем - на русском говорят. Так что мой вывод такой - можно сколько угодно с пеной у рта доказывать истинную первородность тарашкевицы или еще какого извода мовы, бороться с белками в словарях, - толку от этого ноль, буря в стакане воды. От того, что в словарях уберут белок и батраков, мова не станет основным средством общения, востребованным большинством общества

Добавлено спустя 5 минут 1 секунда

Добавлю еще - да, так сложилось, что мова была и по большому счету осталась до сих пор языком деревни и небольшого количества ученых и энтузиастов. Не было у нее возможности и времени стать полноправным языком общения городских жителей - по крайней мере в новейшей истории. Элита всегда говорила либо на польском, либо на русском

За лясамі‑ўзгорамі, За сівымі зорамі Ягадай няспелаю Спіць краіна белая.
  • mikola1l Senior Member
    офлайн
    mikola1l Senior Member

8088

11 лет на сайте
    пользователь #931664

Написать сообщение

8088
    # 9 июня 2015 13:28 Редактировалось mikola1l, 19 раз(а).

Беларуская літаратурная мова сфармавалася ў 19 стагоддзі (атрымаўся разрыў з літаратурнай мовай і моўнай практыкай Вялікага княства Літоўскага), у грунце ляжалі народныя гоманы (затым адлюстраваныя ў друкаваных выданнях) І ЗУСІМ НЕ ГАРАДЗЕНСКІЯ, а цэнтральныя (яны праходзяць па дыяганалі ад Вільні праз Менск і да Гомеля) . Але ўсё ж была ўлучана велізарная колькасць нормаў Полацка-Смаленскіх (адмова ад дыфтонгаў).

Руская літаратурная мова фармавалася больш адміністрацыйным шляхам. І там дарэчы дагэтуль спрачаюцца пра аканне і оканне. Таму нашы дыялекталагічныя адрозненні не павінны нікога бянтэжыць (напрыклад у Полаччыне казалі рыка, ныга, там аканне аслаблялася перад націскной а).

=BY=SERG:

по крайней мере в новейшей истории.

У 1920-1930-я гг. БССРаўскі горад і савецкая ўлада размаўляла на беларускай мове (беларусізацыя). Яўрэі - на ідышы.

WasserKocher:

трасянкой можно назвать всё, что отличается от литературного белорусского языка

Трасянка - гэта вынік ("прадукт" :) уплыву рускай мовы на беларускую, а не дыялекталагічныя адрозненні. У Заходняй Беларусі была такая ж мешаніна толькі беларуска-польская, калі казалі правідловы ("правільны" ), вэдлуг ("паводле" ) і г.д.

Добавлено спустя 4 минуты 22 секунды

krum:

AutVit, да я привёл могилёвскую область чисто условно. Но и вы не можете отвечать скопом за все места этой губернии, ведь явно где то же говорят и "белка".

Ну так у тым і пытанне, ці тое вынік уплыву рускай мовы ў пэрыяд уваходжання ў склад Расіі, ці дыялекталагічная асаблівасць.

• AutVit Senior Member
    офлайн
    AutVit Senior Member

13055

14 лет на сайте
    пользователь #248425

Написать сообщение

13055
    # 9 июня 2015 14:43 Редактировалось AutVit, 1 раз.

=BY=SERG, дык гэтыя спрэчкі паднімаюцца рускамоўнымі беларусамі наконт таго, як пісаць і як гаварыць маленькай групцы беларускамоўных Беларусі.
    І заўважце, беларуская мова натуральна існавала шмат гадоў, і толькі створаная сістэма адукацыі на рускай мове і жаданне Масквы стварыць адзіны савецкі народ (як першапрычына), зрабілі з беларускай мовай тое, што не змагла зрабіць паланізацыя падчас Рэчы Паспалітай ды штыка Расіі ў 19 ст.

=BY=SERG:

отстутствии потребности в ней - дома, в школе, на работе.

Ну дык у школе дзеці вучацца па-руску, потым вырастаюць, вядуць сваіх дзяцей зноў у рускія школы, на працы ўся дакументацыя на рускай, справаводства таксама, праходзіць яшчэ адно пакаленне - дык яго тады будзе патрэба ў беларускай мове)
    Яна застаецца як лаціна ў рыма-каталіцкім Касцёле: сімвал - але не больш.
    Мы гэта ўсё цудоўна разумеем і не трэба кожны раз пісаць)
    Жылі б за палякамі, вы б даказвалі, што беларуская мова - гэта непатрэбшчына, а польская - развітая, на ёй напісаныя вялікія літ. творы, уся тэхнічная л-ра на ёй і аналагічныя довады, якім вы абараняеце лагічнае існаванне рускай мовы ў Беларусі)

• _BY_SERG Senior Member
    офлайн
    _BY_SERG Senior Member

17366

18 лет на сайте
    пользователь #62237

Написать сообщение

17366
    # 9 июня 2015 14:45 Редактировалось _BY_SERG, 1 раз.

AutVit, я тут никому ничего не доказываю, я показываю пальцем на очевидную для меня вещь, ваше дело либо это увидеть, либо зарыть голову в песок и продолжать бороться с белками и отстутствием мягкого знака. И дело не в том, насколько развита или нет беларуская мова. Дело в ее востребованности в обществе. Английский или французский не менее развиты чем русский, на них тоже написаны велкие произведения, но абсолютное большинство в Беларуси говорит именно на русском, а не на английском. Потому что русский востребован, а английский или французский - нет. И мова тоже не востребована.

• mikola1l Senior Member
    офлайн
    mikola1l Senior Member

8088

11 лет на сайте
    пользователь #931664

Написать сообщение

8088
    # 9 июня 2015 14:47 Редактировалось mikola1l, 2 раз(а).
    =BY=SERG:

продолжать бороться с белками и отстутствием мягкого знака

ніхто з гэтым не змагаецца. Вы выказалі вядомы стэрэатып (накшталт: "палітыка-брудная справа", "усе бабы - ..." і г.д.) :)

• AutVit Senior Member
    офлайн
    AutVit Senior Member

13055

14 лет на сайте
    пользователь #248425

Написать сообщение

13055
    # 9 июня 2015 14:51

=BY=SERG, я з імі не змагаюся, а расказваю сваім апанентам інфармацыю, якім чынам шло развіццё літаратурнай мовы.

=BY=SERG:

я показываю пальцем на очевидную для меня вещь

Я гэтую рэч, паўтаруся, бачу як і вы, і ўсе тут прысутныя. Аднак мая пазіцыя толькі ў тым, што руская мова ў памеры 95% у Беларусі - з'ява штучная і ненатуральная і з'явілася вынікам адукацыйна-грамадскіх захадаў розных улад.

• _BY_SERG Senior Member
    офлайн
    _BY_SERG Senior Member

17366

18 лет на сайте
    пользователь #62237

Написать сообщение

17366
    # 9 июня 2015 14:55
    AutVit:

=BY=SERG, я з імі не змагаюся, а расказваю сваім апанентам інфармацыю, якім чынам шло развіццё літаратурнай мовы.

=BY=SERG:

я показываю пальцем на очевидную для меня вещь

Я гэтую рэч, паўтаруся, бачу як і вы, і ўсе тут прысутныя. Аднак мая пазіцыя толькі ў тым, што руская мова ў памеры 95% у Беларусі - з'ява штучная і ненатуральная і з'явілася вынікам адукацыйна-грамадскіх захадаў розных улад.

ну понятно. Есть большая доля правды в таком подходе. Но повторю свой вопрос - почему в Эстонии не забыли сыой язык?

• mikola1l Senior Member
    офлайн
    mikola1l Senior Member

8088

11 лет на сайте
    пользователь #931664

Написать сообщение

8088
    # 9 июня 2015 14:55 Редактировалось mikola1l, 2 раз(а).
    AutVit:

з'ява штучная і ненатуральная і з'явілася вынікам адукацыйна-грамадскіх захадаў розных улад.

:100500:
    Ня будзе размаўляць беларус на роднай мове, калі ня будзе ўпэўнены ў існаванні незалежнай дзяржавы Беларусь, а не рэгіёну Расейскай Фэдэрацыі

Добавлено спустя 43 секунды

=BY=SERG:

в Эстонии не забыли сыой язык?

Каротка: таму што там былі камуністы і наменклатуршчыкі, якія не знішчалі эстонскую мову і культуру. У Беларусі палітычная пасляваенная эліта (даваенную знішчылі ў 1937-1941) арыентавалася на ліквідацыю беларускай мовы пасля пабудовы камуністычнага грамадзтва

• _BY_SERG Senior Member
    офлайн
    _BY_SERG Senior Member

17366

18 лет на сайте
    пользователь #62237

Написать сообщение

17366
    # 9 июня 2015 14:57

mikola1l, а чего ж тогда татары в Татарстане - регионе РФ тупо продолжают по татарски балакать?

• mikola1l Senior Member
    офлайн
    mikola1l Senior Member

8088

11 лет на сайте
    пользователь #931664

Написать сообщение

8088
    # 9 июня 2015 15:01 Редактировалось mikola1l, 6 раз(а).

=BY=SERG, Я меў на ўвазе не нацыянальны рэгіён (Татарстан, Башкартастан, Чачэнія, Чукотка, Пермскі край) а ўласна рускі (як Наўгародская, Маскоўская вобласць).

У Татарстане патрыятычна настроенае кіраўніцтва рэспублікі. У 1991 улады рэспублікі абвясцілі пра дзяржаўны суверэнітэт і ўваходжанне ў СНД (ідэя асацыяванага членства ў РФ). У Канстытуцыі спачатку нават ня ўзгадвалася канстытуцыя Рас. Фэд. У Татарстане колькасць татарскіх школ, СМІ, тэлерадыё павялічваецца.

Як беларуская эліта абвяшчала ўласны суверэнітэт - як большасць камуністаў Вярхоўнага Савета не хацелі рабіць БССР незалежнай краінай - асобная дэтэктыўная гісторыя :)

• _BY_SERG Senior Member
    офлайн
    _BY_SERG Senior Member

17366

18 лет на сайте
    пользователь #62237

Написать сообщение

17366
    # 9 июня 2015 18:57

mikola1l, я вас никак не пойму - почему белорусу нужна независимость от России, для того, что бы говорить по белорусски, а татарину не нужна?

• mikola1l Senior Member
    офлайн
    mikola1l Senior Member

8088

11 лет на сайте
    пользователь #931664

Написать сообщение

8088
    # 9 июня 2015 19:09 Редактировалось mikola1l, 9 раз(а).

=BY=SERG, Уся справа ў адпаведнай, я б гэта назваў, 150-ГАДОВАЙ "сацыяльнай інфраструктуры" (1863 - ?). Калі знізу даверху справа налева цягам жыцця беларуса суправаджаюць рускія інстытуты (СМІ, армія, адукацыя, культура, эканоміка, мэдыцына, сфэра ўлады і кіравання, грамадзкія арганізацыі), то магчымасць аўтаномнага існавання беларуса будзе вельмі вузкай. Ён будзе сябе адчуваць нават не партызанам, які прадстаўляе сілу, што выйграе, а вечным дысыдэнтам і сацыял-маргіналам. Таму, як мы помнім, ня толькі чалавек уплывае на грамаду, але і соцыюм на індывіда. Г.зн. мы маем падначаліцца абставінам, калі ня ў сілах іх зрушыць. Гэта звычайная навука, ніякай містыкі, што вот такія беларусы адны...:)

Дзякаваць Богу, цяпер моўная сытуацыя крыху палепшылася, у параўнанні з нулявымі, якія, як я думаў, ніколі ня кончацца. Мяне вельмі цешыць захапленне вышыванкамі, арнаментамі, узмацненне цікавасці беларусаў да гісторыка-культурнай спадчыны (з мадэрнісцкім падыходам). Гэты трэнд варта падтрымліваць і потым перакуліць сытуацыю ў сваю карысць. Верагодна, мы зразумелі, што без існавання мовы тытульнага насельніцтва існаванне незалежнай краіны папросту немагчымае. :)

Добавлено спустя 5 минут 52 секунды

Навукоўцы вызначылі тэрмін пераходу людзей на іншую мову. Ён складае прыкладна тры пакаленні. Да канца 1930-х гг. беларусы размаўлялі на беларускай мове. Русіфікацыя пачалася ў 1937-1938 гг. Мы самі помнім, што гэта быў за трэшовы перыяд. Таму зразумела чаму бізуном заганялі нас у гэты аднамоўны псеўдакамунізм рускі свет. Таксама пераход на белмову зойме тры пакаленні. :)

• _BY_SERG Senior Member
    офлайн
    _BY_SERG Senior Member

17366

18 лет на сайте
    пользователь #62237

Написать сообщение

17366
    # 9 июня 2015 21:52

mikola1l, развели тут демагогию, вместо того, что бы конкретно ответить. Сколько поколений татар было под Россией? Ну грубо с 17 века? И говорят по татарски, хоть и под Россией. Так что поколения эти ваши мимо кассы. Вот еще вопросец подброшу - сколько поколений потребовалось евреям, что бы освоить иврит во вновь образованном Израиле?

• mikola1l Senior Member
    офлайн
    mikola1l Senior Member

8088

11 лет на сайте
    пользователь #931664

Написать сообщение

8088
    # 9 июня 2015 22:23 Редактировалось mikola1l, 9 раз(а).

=BY=SERG, Пры савецкай уладзе татары размаўлялі на рускай мове і хадзілі ў расейскія школы. У канцы 1980-х гг. да ўлады ў Татарыі (Татарскай ССР) прыйшло нацыянальна арыентаванае кіраўніцтва (кланы). Аналягічна ў Беларусі - калі б не падзеі 1995-1996 гг., беларусы сёння размаўлялі на беларускай мове, прынамсі на ўзроўні Цэнтральнай Украіны.

Я магу гэта пацвердзіць тым, што я першыя чатыры клясы вучыўся ў беларускай школе - і калі я раскопваю свае лісты, мае подпісы на малюнках і ў фотаальбоме - усе зроблена на беларускай мове. Потым у канцы дзевяностых гг. - сярэдзіне нулявых усе школы наўкола майго бытавання перавялі на рускую мову. І адпаведна, беларускую мову я не вывучаў і не ўжываў. Цікавасць да яе прачнулася толькі ў 10-11 клясах, цікавасць была выклікана тым, што на наклееных на пад'ездзе ўлётках напісана было: Радзіма - альбо сЬмерць. Я зацікавіўся, чаму праз мяккі знак :) Тады нават на паседжаннях школьных старастаў БРСМ рабіў спавешчанні і справаздачы на беларускай мове, хаця мне пастаянна рабілі заўвагі: пісаць, весці... на рускай мове, а беларуская мова, яе ўжыванне апроч урокаў беларускай мовы і літаратуры - "эта бэнээфы".
    Як я магу ўжываць беларускую мову ў час адукацыі ці работы - калі працэс на рускай мове. Як я магу пайсці да лекара і ўжываць беларускую - калі многія з іх не разумеюць, што такое ныркі, цягліцы, сківіца, залоза, судзінкі і г.д. Лекары ня кепскія - проста ў час адукацыі не атрымалі беларускай тэрміналёгіі.
    Пра Ізраэль ня помню. Скажу толькі што яўрэі ў БССР, РСФСР і УССР (да вайны) ужывалі тры-чатыры мовы - іўрыт, ідыш і рускую (+-беларускую, украінскую). У СССР іўрыт нават папаў пад забарону ў 1931 г., а з ідыша пачалі выкараняць асобныя элементы іўрыта. У 1937-1953 гг. сам ідыш папаў пад забарону і быў практычна поўнасцю знішчаны, а ў краіне квітнеў антысемітызм.

• _BY_SERG Senior Member
    офлайн
    _BY_SERG Senior Member

17366

18 лет на сайте
    пользователь #62237

Написать сообщение

17366
    # 9 июня 2015 22:59

mikola1l, короче знаний у вас немного совсем, как я вижу. А те что есть - осмысливаете не с того конца. Татары лично мне встречались такие, что русского языка понимали слабо - молодые ребята в 1987 году. Ну а про Израиль погуглите - когда образовался к примеру. Можете еще про чешский язык погуглить - как его возвращали к жизни. Ну а потом подумайте, почему так не случилось у нас.

• A91178 Senior Member
    офлайн
    A91178 Senior Member

619

14 лет на сайте
    пользователь #316217

Написать сообщение

619
    # 9 июня 2015 23:07

=BY=SERG, І чаму?

"Трэба дома бываць часцей, трэба дома бываць не госцем!"
  • _BY_SERG Senior Member
    офлайн
    _BY_SERG Senior Member

17366

18 лет на сайте
    пользователь #62237

Написать сообщение

17366
    # 9 июня 2015 23:22

A91178, нет национальной идеи возродить язык, которая овладела бы большинством нации. Без нее все будет бесполезно. Это основная причина. Чехи и евреи захотели и возродили. У нас же хорошо если один из тысячи такую идею поддерживает