=BY=SERG:
mikola1l, ничего не имею против сыстэмы, а вот за біялёгію расстреливал бы лично.
ну так это потому, что вы не привыкли - и все Если бы в 1939 г. (из-за войны не ввели) ввели Кансцітуцыю, ціпічный, першый і г.д., то мы бы все думали, фууу как это писать Канстытуцыя, дэтэктыў, не так ли Я первый раз познакомился с тарашкевицей когда у нас в том районе Менска, где я раньше жил, расклеили улетки Радзіма альбо сьмерць. Потом я заинтересовался, почему тут через мягкий знак, не так, как в школе, причем заинтересовался всем беларусским языком: грамматикой, всеми правописаниями, синтаксисом, лексикой и т.д. И я, когда читаю текст, не замечаю наркомовка или тарашкевица. Также не замечаю лексику - бывает тэлебачанне (-тэлебачаньне), бывает тэлевізія, бывает шоўк, бывает ядваб То есть благодаря тарашкевице, я вообще мовой заинтересовался, а от мовы проявился интерес к беларусской истории, культуре и т.д.
Добавлено спустя 4 минуты 12 секунд
Olevoleroner, у 20-30-я гг. ірава не было. Тэсціраванне ўвялі ці ў 1937 г. ці ў 1957 г. Менавіта тады суфікс ірава замест арава пачалі масава ўжываць. А мы што думаем, што вот калі мы напішам тэставанне, то гэта нязвыкла для нас, давай напішам тэсціраванне - бо паўсюль пішуць тэсціраванне . З 1980 па 2000-я гг. наша краіна павольна, але адмовілася ад функцыяніравання, фурмулірання, хаця гэта было вой як складана, і нязвыкла для людзей, ахінутых нормамі рускай мовы. А цяпер таксама трэба выкарчаваць эвакуіраванне, фарміраванне і г.д.
наконт рыжы, ня ўпэўнены, што русіцызм... Карандаш адназначна пазычанне