Кей-Джи-Би:
С учётом того, что я там был весьма продолжительный отрезок времени, никаких существенных отличий найти не смог.
Гэта справа філолагаў, яны выдзяляюць адрозненні. Асабліва, што тычыцца назваў устаноў, справаводства і г.д., бо Аўстра-Венгрыя і сучасная Германія жылі рознымі палітычнымі, юрыдычнымі паняццямі.
Кей-Джи-Би:
Что значит "возвращение"? Я в БССР жил с начала 80-х годов, уже тогда бел. мова не присутствовала толком нигде. И ранее она особого распространения не имела, хотя в 50-х годах (точно известно) было двуязычие.
Яна існавала шмат у размоўным вясковым коле. Бо ўладамі БССР/СССР цалкам ігнаравалася беларускамоўная адукацыя ў гарадскіх школах і ВНУ.Бяз ведання альбо з прынцыповым валоданнем беларускай мовы ты не змог бы нікуды прабіцца. І зразумелая справа, большасць беларусаў жыла менавіта ў рэальнасці расійскамоўнай.
Кей-Джи-Би:
Т.е. надо не заниматься ерундой с внедрением мовы, а работать в режиме 24/7
Ну як бачым ,сталінскія лагеры, ГУЛАГІ так працавалі, але выніку гэта ў сучасным свеце не прынесла. АДнак чаму тут перыядычна з'яўляюцца цікавыя персанажы, якія кажуць, што мовай не накорміш, але я тут бачу апошнім часам, што і Язык не дапамог беларусам стаць шчаслівымі ў матэрыяльным і працоўным плане пасля рэферэндуму)
Кей-Джи-Би:
. Факт налицо - подавляющее большинство граждан РБ думает и разговаривает на русском языке и нет никаких оснований считать, что мультканал с белорусскими мультиками будет хоть кто-то смотреть.
Гэта вынік прымусовай саветызацыі праз русіфікацыю. Беларуская мова выводзілася штучна. Дзеці тых беларусаў, што размаўлялі па-беларуску, ужо не валодалі мовай, бо большасць свайго жыцця яны праводзілі ў расійскамоўных школах ,ВНУ, працавалі выключна ў расійскамоўным асяродку. А дзеці гэтых дзяцей ужо не мелі нават жывой беларускай мовы магчымасці пачуць. Канешне, пасля такой палітыкі можна пісаць, што ніхто не думае, ніхто не гаворыць - і гэта будзе выглядаць праўдай.
Але якімі сродкамі гэта праўда дасягнулася?
Пры чым народы, якія чалкам страцілі свае мовы (чэхі, яўрэі), вярнулі іх і вельмі жорстка пры чым. Не кажу, што гэта прыклад для беларусаў, але гэта нешта значыць. МОжаце і далей тут усіх пасылаць)